PREZENTACIJA OBRAZOVNOG SISTEMA REPUBLIKE KOREJE

545

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije 24. aprila 2015. godine organizovana je prezentacija obrazovnog sistema Republike Koreje. Prezentaciju pod nazivom „Obrazovanje, pokretačka sila za razvoj Koreje“ održao je gospodin Li Jang Čan, prvi sekretar stalne delegacije Republike Koreje u UNESCO-u. Pored gospodina Lija, gosti Zavoda bili su i gospodin Nj. E. Li Dohun, ambasador Republike Koreje u Republici Srbiji, šef misije, gospodin Park Kičang, savetnik, zamenik šefa misije i gospođa Kim Sun Mi, administrativni asistent.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, predstavnici Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Regionalnih centara za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Instututa za pedagoška istraživanja, Saveza učitelja RS, Instituta za psihologiju i zaposleni u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

DSC00092

Skup je otvorio direktor Zavoda, prof. dr Zoran Avramović, pozdravivši goste iz Koreje i ostale prisutne. Zahvalio se gostima što su se odazvali pozivu i izrazio veliku zainteresovanost za obrazovnu politiku Republike Koreje, rekavši: „Mi smo evropska zemlja i pripadamo evropskoj obrazovnoj kulturi u širem smislu reči. U Srbiji dovoljno znamo o obrazovanju u Evropi, ali želimo da saznamo više o obrazovanju u drugim delovima sveta. Ovo je dobra prilika za to. Republika Koreja je zemlja koja se uspešno razvija. Nema razvoja bez kvalitetnog obrazovanja. Uveren sam da će vaša poseta našem Zavodu doprineti boljem razumevanju naših sistema obrazovanja i dovesti do plodne razmene iskustava u oblasti društvenog razvoja“. Na kraju se posebno zahvalio gospodinu Li Jang Čanu, koji je posebno za ovu priliku doputovao u Beograd.

Prisutnima se nakon uvodne reči direktora Zavoda obratio gospodin Nj. E. Li Dohun. Pozdravio je prisutne i zahvalio se direktoru Zavoda na pozivu i organizaciji skupa. Kazao je da je ovo „prilika da razumemo naše sisteme obrazovanja i razmenimo iskustva“ i dodao da se nada da je ovo početak saradnje dveju zemalja, Srbije i Koreje.

DSC00027

Prof. dr Zorana Lužanin, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, pozdravila je goste iz Koreje, domaćine i druge prisutne i istakla da je ovaj skup dobra prilika za učenje i dodala da će se i sama ponašati kao đak.

Nakon uvodne i pozdravnih reči gospodin Li Jang Čan prisutnima je prezentovao sistem obrazovanja u Koreji. Na početku svog izlaganja rekao je da je Koreja doživela veliki ekonomski rast i razvoj demokratije zahvaljujući obrazovanju. Istakao je da je razvoj obrazovanja pozitivno uticao na ekonomski rast i demokratiju u zemlji i da su tome doprinela tri faktora. Prvi je da u Koreji postoji velika zainteresovanost javnosti za obrazovanje, što je ilustrovao spremnošću roditelja da se odreknu ručka kako bi detetu kupili knjigu. Kao drugi faktor ovaj stručnjak je izdvojio kvalifikovane i kvalitetne nastavnike, rekavši da „kvalitet obrazovanja zavisi od kvaliteta nastavnika”. I kao treći faktor izdvojio je velika ulaganja vlade Republike Koreje u sektor obrazovanja, čak 20,5% od ukupnog državnog budžeta. Gospodin Li Jang Čan je svoj uvod zaključio sledećim rečima: „Zemlja je postigla čudo. Transformacija od zemlje koja je primala donacije do zemlje koja je postala važan donator i 2009. godine postala član organizacije OECD DAC (Odbor za razvojnu pomoć) postignuta je obrazovanjem“. Kao pokazatelje kvalitetnog obrazovnog sistema gospodin Li izdvaja veća učenička postignuća, o čemu govori i podatak da su Korejski učenici među prvih 5 na PISA testu, zatim sve veći broj visokokvalitetnih istraživanja u obrazovanju i porast broja naučnoistraživačkih radova. Zabeležen je i sve veći broj učesnika u celoživotnom učenju što je uticalo na povećanje broja zaposlenih u obrazovanju (2008. godine je bilo 11 miliona učesnika, a 2012. je taj broj dostigao cifru od 18 miliona).

DSC00029

Unapređivanje stručnosti nastavnika polazi od dobre pripreme za profesiju nastavnik. Cilj pripreme za nastavničku profesiju je motivisati najbolje učenike da upišu nastavničke fakultete i zaposliti najbolje nastavnike u školama. Licenciranje nastavnika je obavezno pre nego što se zaposle, a sistem zapošljavanja zasnovan je na kompetencijama. Sve zajedno dovodi do izuzetno konkurentnog sistema zapošljavanja, jer za jedno slobodno radno mesto konkuriše 20 nastavnika. Zaposleni nastavnik je državni službenik i njegova obaveza je da se stručno usavršava u školi, van škole i individualno, u formalnim oblicima putem nastavka školovanja ili informalno kroz samostalno praćenje literature, učestvovanje u istraživanjima i sl. „Rezultat stručnog usavršavanja je napredovanje nastavnika“, istakao je gospodin Li.

DSC00037

Kada su nastavni programi u pitanju trend revidiranja nacionalnog nastavnog programa je na oko deset godina. Proces revidiranja je kompleksan i traje tri do pet godina. Ministarstvo prosvete najpre izrađuje osnovni plan, zatim slede istraživanja i pravljenje nacrta, koji ide na javnu rapravu, nakon čega sledi izrada konačnog programa. Pre krajnje primene i uvođenja novog programa u sistem prethodi razvoj udžbenika i obuke nastavnika. Udžbenike odobrava Vlada i prati i vrednuje njihov kvalitet.

U završnom delu izlaganja, gospodin Li je rekao da je „od mnogih faktora rasta, uloga srednjeg stručnog obrazovanja bila ključna jer su ljudski resursi ojačani adekvatnim veštinama koje ispunjavaju zahteve industrije” i u nastavku govorio o bliskoj saradnji između Vlade, privrede i škole. Gospodin Li je istakao da je razvoj obrazovanja rezultat ove saradnje, kao što je razvoj zemlje rezultat obrazovanja.

Nakon izlaganja prisutni su imali mnoštvo pitanja za gospodina Lija koja su se odnosila na nastavne programe, udžbenike, obrazovanje učenika sa posebnim potrebama i stručno usavršavanje nastavnika.

Po završetku stručnog skupa gospodin Nj. E. Li Dohun, ambasador Republike Koreje u Republici Srbiji, uputio je poziv direktoru Zavoda da sa svojim saradnicima poseti Republiku Koreju već u narednim mesecima.

 

 

Pripremila,

mr Snežana Milošević Ješić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.